Notícies/Noticias

Thelaziosis o cuc asiàtic de l’ull

Posted by:

El cas clínic que vull explicar és el de l’Uri, un gos mascle, creuat de mida gran i que té 15 anys.

Va venir a la consulta, perquè segons els propietaris l’ull esquerre, li plorava molt, li molestava i estava neguitós.

La simptomatologia que presentava, era d’epífora, eritema a la mucosa conjuntival i lleugera protrusió de la membrana nictitant. Per poder-li realitzar una correcta exploració de l’ull, li varem aplicar col.liri amb fluoresceïna.

Vam observar que ha la còrnia hi havia una zona amb erosió (fluoresceïna positiu), envoltada per vasos sanguinis. Estava localitzada a la part inferior esquerre de l’ull. Continuant amb l’exploració del globus ocular, vam aixecar la membrana nictitant, per comprova si hi havia cap cos estrany que li hagés provocat la úlcera a la còrnia. El que hi vàrem veure va ser uns cucs petits, arrodonits, d’aproximadament 1 cm. de llargada. I una forta irritació i eritema a la cara interna de la mucosa de la membrana nictitant.

DIACNÒSTIC

Es tracta d’una parasitosis enomenada Thelaziosis o cuc asiàtic de l’ull, provocada per la Thelazia Callipoeda.

TRACTAMENT

Després de treure mecànicament ( amb ajuda d’unes pinces i hisops)els cucs.Vàrem procedir a aplicar antiparasitari sistèmic (Selamectina). I també, a aplicar el tractament corresponent per resoldra la lesió de la còrnia.

Després d’una setmana de tractament, la lesió de la còrnia està evolucionant molt favorablement i han desaparegut els simptomes inicials (llagrimeig, irritació…). I ja no s’hi observen larves.

LA MALALTIA

La thelaziosis, es tracta d’una malaltia, de les considerades malalties emergents. En la que intervé una mosca, la mosca de la fruita (Phortica variegata) com a hospedador intermediari.

Aquesta mosca, beu llàgrimes al mateix temps que diposita larves al sac llagrimall, aquestes creixen, es reprodueixen…i després de tres setmanes, ja tornen a estar a punt per ser xuclades per la mosca quan torni a anar a beure, i així transmetre la malaltia a un altre animal, fins i tot l’home.

La simptomatologia que manifesten els animals parasitats, és de llagrimeig excessiu, irritació de la conjuntiva, prurit i en ocasions lesions a la còrnia.

Degut a que la transmissió és mitjançant mosques, sembla que té una presentació estacional. També, s’ha relacionat la presencia de les mosques a zones amb ramats d’ovelles.

PROFILAXIS

Utilitzar mètodes per evitar que les mosques puguin entrar en contacte amb els animals, p.ex. utilitzar mosquiteres.

 

Mònica Pladevall i Arroyo

Inti Veterinaris

 

 

324


About the Author: